Vi ste ovde: PočetakSaopštenjaZajednička inicijativa Saveza jevrejskih opština i CISiD-a

Zajednička inicijativa Saveza jevrejskih opština i CISiD-a

utorak, 14. jun 2016.

Predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije (SJOS) i Centra za istorijske studije i dijalog (CISiD), na sastanku koji je održan 10. juna 2016. godine u Beogradu, usaglasili su se oko pokretanja inicijative za dostojno obeležavanje sećanja na redak primer građanske hrabrosti i ljudske solidarnosti koju su iskazali građani Kragujevca juna 1847. godine. Tom prilikom, u vreme sprovođenja vladinih antijevrejskih propisa, oni su ustali u zaštitu sugrađanina jevrejske nacionalnosti, Jakova Jozefovića. Solidarnom akcijom sugrađana sprečeno je Jozefovićevo proterivanje iz varoši i dat redak primer u izgrađivanju vrednosti građanskog društva i jednakosti građana u Srbiji 19. veka1.

Naše dve organizacije smatraju da bi ovaj događaj trebalo trajno obeležiti u sistemu komemoracija i kulturi pamćenja Kragujevca. Naš predlog je da to bude spomen-ploča koja bi bila postavljena na nekoj od zgrada u pešačkoj zoni Kragujevca. Pomenutom sastanku su prisustvovali Dr Ruben Fuks, predsednik SJOS i Sanja Petrović-Todosijević i Dr Aleksandar R. Miletić ispred CISiD-a. Tom prilikom obrazovana je tročlana radna grupa koja će se povodom ove inicijative obratiti predstavnicima lokalnih vlasti u Kragujevcu (gradonačelniku i odbornicima gradske skupštine).

 

 

Dr Ruben Fuks                                                                             Dr Aleksandar R. Miletić

Predsednik SJOS                                                                           Izvršni direktor CISiD-a

 

1. Za više informacija o događaju iz 1847 videti naš prilog: http://www.internetbilten.com/izvori/item/39-anti-jevrejski-propisi-i-kragujevacka-carsija-1845-1847.html

Literatura

Izvori

Polemike

Interaktivna mapa sećanja

 

interaktivna_mapa_secanja

Literatura

REDAKCIJA

Dr Aleksandar R. Miletić, glavni i odgovorni urednik

Dr Srđan Milošević, zamenik glavnog i odgovornog urednika

Kontakt: aleksandar.miletic@internetbilten.com