Vi ste ovde: PočetakSaopštenjaVerbalne provokacije ministra Vulina

Verbalne provokacije ministra Vulina

petak, 03. maj 2019.

Centar za istorijske studije i dijalog najoštrije osuđuje izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina u kojoj je, po ko zna koji put, ponovo za pripadnike albanske etničke grupe koristio uvredljivi izraz “Šiptari”. Javni govor ovog ministra već godinama truje atmosferu susedskih međuetničkih i međudržavnih odnosa u regionu. Njegove neodmerene, šovinističke i ratnohuškačke tirade postale su stalno prisutni sadržaj ovdašnje političke (ne)kulture. Srpsku javnost podsećamo da se radi o ministru vlade Republike Srbije, kao što podsećamo da se korišćenjem reči “Šiptar” u javnom prostoru vređa dostojanstvo pripadnika albanske etničke manjine. Uostalom, ovo tumačenje se nalazi i u obrazloženom Mišljenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković od 24. juna 2015, br. 07-00-88/2015-02 koje je doneto povodom pritužbe nevladine organizacije Praxis protiv dnevne novine Informer, koja je oktobra 2014. u naslovima tekstova koristila izraz „Šiptar“.

 

Poverenica Janković je u ovom dokumentu ustanovila ne samo da se radi o uvredljivim konotacijama, već da su „upotrebom izraza ‘Šiptar’ u ovim tekstovima, prekršene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.“ Nažalost, obrazloženo mišljenje poverenice je kao pravno neobavezujuće ostalo manje od slova na papiru u proteklih pet godina od njegovog donošenja. Informer i drugi tabloidi i dalje redovno i provokativno koriste ovaj uvredljivi izraz. On se nalazi i u jednom gimnazijskom udžbeniku istorije, a kao što vidimo na velika vrata ulazi i u oficijelni diskurs visoke politike u Republici Srbiji.

 

Ministar Vulin, dakle, svojim izjavama ne narušava samo civilizacijske tekovine komunikacije i uljudnosti, već na osnovu kompetentnog pravnog tumačenja takođe krši i odredbe Zakona o zabrani diskriminacije. Čak i u slučaju ministra Vulina treba napomenuti da je ovakvo postupanje neprihvatljivo za jednog predstanika državne vlasti. Zbog svega navedenog, Centar za istorijske studije i dijalog traži da ministar Vulin podnese ostavku ili da bude razrešen svih javnih funkcija, jer svojim ponašanjem uporno dokazuje da ih nije dostojan.

 

03. maja 2019.

 

Centar za istorijske studije i dijalog

 

Literatura

Izvori

Polemike

Interaktivna mapa sećanja

 

interaktivna_mapa_secanja

Literatura

REDAKCIJA

Dr Aleksandar R. Miletić, glavni i odgovorni urednik

Dr Srđan Milošević, zamenik glavnog i odgovornog urednika

Kontakt: aleksandar.miletic@internetbilten.com